Competitie-teams Tennisvereniging De Oude Eik
De competitie-teams van de Oude Eik kun je hier raadplegen.

Competitiereglement
Speciaal voor jeugd biedt deze folder uitleg over tennis in het algemeen en over de verschillende soorten competitie.

Voor de volwassenen geldt het volgende:

  • Dinsdag-, zaterdag- en zondagcompetitie spelen verkort: dat betekent in de (gemengd-) dubbelpartijen bij een 1-1 stand in sets een wedstrijdtiebreak in plaats van een volledige derde set. Wedstrijdtiebreak: tiebreak tot en met tien punten (2 punten verschil). / Tuesday, Saturday and Sunday doubles matches when 1-1 in sets are decided by playing a super tiebreak, best of 10
  • De 8&9- en de vrijdagavondcompetities in Rotterdam en Den Haag spelen compact, dat betekent in alle partijen een wedstrijdtiebreak in plaats van een derde set én spelen met het Beslissend Punt Systeem (BPS), bij 40-40 winnend punt. (Zie hieronder) / Sunday 8&9 and Friday evening competition play a super tiebreak in all matches and decide the games on 40-40 by playing a winning point (see BPS below)
  • Speel je mee in de 8&9 competitie, dan tellen de resultaten niet mee voor je ranking.
  • De regels voor invallen en dispensatie zijn versoepeld. Lees hier meer of raadpleeg een lid van de TC bij twijfel.

Beslissend Punt Systeem (BPS) (uit bijlage IV tennisspelregels KNLTB)Het beslissende punt wordt bij 40-40 (deuce) gespeeld. Wie het beslissend punt wint, wint het ‘spel’ (de game). / The decising point will be played at 40-40 (deuce). Who wins this point, wins the game.

  • In de single kiest de ontvanger om de service op de rechter- of linker- speelhelft te ontvangen. / At deuce the receiving party chooses to receive at either left- or rightside of the field.
  • In een dubbelspel kiezen de ontvangers om de service op de rechter- of linker- speelhelft te ontvangen. Zij mogen zelf niet van plaats wisselen bij het ontvangen van het beslissend punt / Double players may choose on which side will be served, but are not allowed to change who will be receiving the serve
  • In een gemend dubbelspel moet de speler van hetzelfde geslacht als de serveerder het beslissend punt ontvangen / In a mixed double, the receiving party must be of the same sexe as the serving party

Een paar handige weetjes uit het Competitiereglement
Op de KNLTB site vind je het hele competitiereglement. Niet alleen voor de aanvoerders goed om te weten ;), want wist je bijvoorbeeld dat …
… je recht hebt op een inspeeltijd van 5 minuten?
… je na een onderbreking van 15 tot 30 minuten je opnieuw 3 minuten mag inspelen; vanaf 30 minuten onderbreking is de inspeeltijd weer 5 minuten?
… je na een partij recht hebt op 30 minuten rust? (Je mag natuurlijk ook eerder weer de baan op)
… iedere speler verantwoordelijk is voor alle beslissingen aan zijn kant van het net?
… de serveerder vóór iedere eerste service de stand hardop moet zeggen?
… als het te warm is, kent de KNLTB een hitteregeling die ingaat vanaf een hitte-index van 34. Bij een index van 40 of meer wordt de partij stilgelegd.


Specifiek voor de aanvoerders

Wist je dat …
… je discussies kunt voorkomen door voor de competitie het hele competitiereglement eens door te lezen en een printje in je tas te stoppen? Dan kun je de meest voorkomende vragen zelf direct oplossen. Kom je er niet uit, dan kun je op de competitiedag zelf contact opnemen met Johan. Heb je vooraf al vragen, stuur dan een berichtje aan Arthur Honer (senioren) / Ron van de Weerd (jeugd) via de captains appgroep of via oudeeik@live.nl.
… als je (misschien) een invaller nodig hebt, het uitgangspunt is dat je dit zelf regelt, zie ook de lijst invallers onderaan de competitiemail. De inval- en dispensatieregels zijn versoepeld, bij twijfel neem zsm contact op met de technische commissie – Arthur Honer (senioren), Ron van de Weerd (junioren) om ervoor te zorgen dat de invaller aan de KNLTB-regels voldoet en dus mee mag spelen.
… de aanvoerder tot uiterlijk 15 minuten voor aanvang van de eerste dubbelspelpartij van de dag de ploegopstelling mag wijzigen? Denk aan aanpassing op het ploeguitwisselingsformulier te worden aangepast en paraaf door beide aanvoerders.
… wanneer een speler na de uitwisseling van de ploegopstellingen door een ongeval, ziekte of een andere vorm van overmacht niet in staat is (verder) te spelen, met goedvinden van de aanvoerders van de ploegopstelling mag worden afgeweken? Wanneer de aanvoerders niet tot overeenstemming kunnen komen, moeten de resterende partijen van de speler die niet in staat is (verder) te spelen, gewonnen worden gegeven.
… vergeet niet door beide aanvoerders voor akkoord te paraferen bij een afwijkende vermelding / uitslag.
… de captain tegenwoordig zelf de uitslagen bij thuiswedstrijden invoert via mijn.knltb.toernooi.nl
… je een afgebroken of niet-gespeelde wedstrijd uiterlijk op de eerstvolgende inhaaldag moet (uit)spelen. Als een wedstrijd (dan) niet wordt (uit)gespeeld, dan wordt de tussenstand omgezet in een eindstand. Er staat een boete op invullen van verzonnen uitslagen.
… de KNLTB streng is in het naleven van de regels en (soms flinke) boetes in rekening brengt, die wij dan helaas zullen doorberekenen aan het betreffende team? Je kunt ze gemakkelijk voorkomen en het is zo’n domper op je tennisplezier.

This post is also available in: Engels